Frama

logo frameFranjevačka mladež odnosno Frama grupa je mladih ljudi koji u svijetu, primjereno svojoj dobi, žele nasljedovati Isusa Krista po uzoru sv. Franje Asiškoga. Djeluju samostalno u sklopu Franjevačkog svjetovnog reda (FSR-a). Franjevački svjetovni red ili FSR je ustanovljen po nadahnuću i po uzoru na djelovanje svetoga Franje Asiškoga (1182.-1226.). Sv. Franjo Asiški osnivač je triju Franjevačkih redova: Prvoga (muški, franjevci-redovnici), Drugoga (ženski, klarise – po sv. Klari) i Trećega (za ljude u svijetu). Franjevački Svjetovni Red ima također svoj ustroj, odnosno vodstvo, svoja pravila, duhovnu svrhu u koje su uključeni i tzv. duhovni asistenti tj. svećenik – franjevac. Franjevačka mladež bratstvo je mladih katolika koji se osjećaju pozvanima da žive Evanđelje u svjetlu poruke sv. Franje Asiškoga, a svoj cilj uz život prema Evanđelju vidi i kroz širenje načela Evanđelja u svijetu, sudjelujući u različitim crkvenim i društvenim, ponajviše humanitarnim, aktivnostima.

Frama službeno nastaje u Italiji 1948. Uz Red Manje braće (franjevce). U početku je nazvana GIFRAC (tal. Gioventù Francescana di Azione Catolica – Franjevačka mladež Katoličke akcije). Frama nije samo skup mladih već obitelj, braća i sestre koji djeluju u zajedništvu s Bogom Ocem. Okupljaju se jednom tjedno na susretima razrađujući neku temu za koju se bratstvo odlučilo. Teme se nastoje povezati sa životom sv. Franje i, produbljene kroz Evanđelja, životom mladih današnjice i današnjim svijetom. Teme uglavnom pripremaju framaši animatori po dogovoru i nastoje tokom susreta animirati čitavo bratstvo na aktivno sudjelovanje. Svi susreti su uvijek obogaćeni duhovnim pjesmama i molitvom. Ono što Framu čini posebnom jesu obećanja koja framaši obnavljaju svake godine kao vanjski znak pred Bogom i Crkvom. Ta su obećanja njihov odgovor na poziv Duha Svetoga da žele kroz idućih godinu dana živjeti Evanđelje i služiti svom bratstvu po primjeru sv. Franje. Frama ima svoju organizacijsku strukturu, koja usmjerava Framu u njenom daljnjem razvitku i produbljivanju. Najviša tijela Frame su Nacionalna skupština i Nacionalno vijeće. Svako područno bratstvo ima svoje područno vijeće koje koordinira rad mjesnih vijeća svake Frame. Vijeće se sastoji od pet punopravnih članova i duhovnog asistenta (svećenika-fratra), koje su njihova braća i sestre odabrali. Službe vijeća u bratstvu čine predsjednik, potpredsjednik, voditelj formacije, tajnik i blagajnik.

 O frami Bihać

Obred primanja u framuFrama u Bihaću se formirala na veoma neobičan način. Tako spontano i nenadano uspjeli smo se okupiti i započeti s našim susretima. Na samom početku sve je to za nas bilo veoma neobično ali svi smo bili puni nade, entuzijazma i volje da sami sebe u potpunosti predamo tome s nadom da će se sve to isplatiti i odraziti na nama samima u duhovnom smislu. Na početnim susretima je bilo puno uspona i padova, raznih „problema“ kao i nejasnoća ali uz veliku pomoć i podršku našeg tadašnjeg duhovnog asistenta fra Roberta Sliškovića koji je bio veoma poticajan i koji nam nikada nije dopustio da se frama održava na klimavim nogama, koji nas je uvijek bodrio i bio nam oslonac u svemu, uspjeli smo.

Zajedno smo prošli trnovit put kako bismo uspjeli doći do našeg cilja odnosno do dana kada smo se uspjeli duhovno i sabrano pripremiti za dan primanja u framu koji je za nas predstavljao velik čin.

Upravo na taj dan smo dali određena obećanja te hrabro pred oltarom u Svetoj kući stajali iza svake svoje riječi koju smo izgovorili toga dana.

Darovali smo sebe u potpunosti i svakim danom osjećali u srcu ogromnu radost. Svatko od nas postavši framaš se uistinu svemu tome posvetio onako dostojanstveno, razumno i sabrano kao što se i nalaže. Onaj osjećaj punine u srcu,zadovoljstva i samog života koji svaki framaš nastoji živjeti kao što je to činio sveti Franjo je izuzetno veliko iskustvo. Sama spoznaja da smo jedno bratstvo koje je povezano s Crkvom koje djeluje u svim segmentima kao jedna duša a mnogo tijela iziskuje od nas samih puno odanosti, smišljenu organizaciju a samim tim i određene ljude kojima su dodijeljene određene funkcije kako bi svaki susret imao smisla. Susreti su prethodno razrađeni i osmišljeni a samim tim u svaki susret se ulaže maksimalan trud da se nešto korisno nauči o vjeri, da se molimo pa čak i da se zabavljamo igrajući kreativne igre.

Logo frame BihaćČvrsto stojimo jedni uz druge i trudimo se jedni drugima postati kao braća i sestre. Poslije svakog susreta se osjećamo „nahranjeni“ Božjom ljubavlju i spremni na svaki novi dan. Ipak smo svi mi mladi i Bog nam još puno toga priređuje a da nismo ni svjesni, zato ovaj poziv i prisustvo u frami za svakog od nas pojedinačno predstavlja najveći dar od Boga u našoj mladosti.

Biti framaš u mladosti je nešto što zasigurno ostavlja velik trag u našem sjećanju i u našim srcima i upravo iz tog razloga kao „prva generacija“ frame u Bihaću poticat ćemo sve one koji žele da postanu dio nas i dio života kojeg je naš otac Franjo već proživio.

Bili bismo najsretniji kada bi svaki mladi katolik proživio ovo što mi proživljavamo na svojim susretima i putovanjima.

Ana Janković