Jedanaesta obljetnica dolaska sv. Ivana Pavla II. na Petrićevac

Jedanaesta obljetnica dolaska sv. Ivana Pavla II. na Petrićevac

Smotra zborova, Petrićevac 2014.Dana, 22. lipnja, 2003. godine, okupljenih pedesetak tisuća hodočasnika je izrazilo srdačnu dobrodošlicu danas već svetom papi, Ivanu Pavlu II., prilikom njegovog drugog posjeta BiH, tj. samostanu na Petrićevcu u Banjoj Luci. Prilikom svog dolaska u Banju Luku, sv. Ivan Pavao II. je proglasio blaženim rođenog banjolučanina Ivana Merza te tako zadobio još posebnije mjesto u srcima katolika ne samo banjolučke biskupije, nego cijele regije.
Obilježavajući obljetnicu proglašenja Ivana Merza blaženim, župna i samostanska crkva na banjolučkom Petrićevcu svake godine na svečan način ugošćava vjernike s područja cijele biskupije te na taj način i dalje odaje zahvalnost za posjet Svetog Oca, ali i slavi Gospodina jer nam je po Svojoj milosti omogućio da budemo suvremenici ovoj dvojici crkvenih velikana. Tim povodom je i skupina župljana iz Bihaća, u većinskom sastavu župnog zbora, i pastoralnih vijećnika, predvođeni časnim sestrama naše župe, u ranim jutarnjim satima, 21. lipnja, krenula put Banja Luke te svojim glasovima i narodnom nošnjom učinila ovogodišnju obljetnicu još svečanijom.
Ovogodišnji program se sastojao iz kulturnog programa, tj. nastupa nekoliko zborova s područja biskupije, centralnog euharistijskog slavlja, blagoslova zvona posvećenog papi Ivanu Pavlu II. te na koncu zakuske tom prigodom pripremljene za pjevače župnih zborova, ali i ostatak vjernika prisutnih na ovogodišnjem svečanom okupljanju. Misno slavlje je predvodio banjolučki biskup Franjo Komarica, uz koncelebraciju mnoštva prisutnih svećenika, te je iskoristio homiliju kako bi istaknuo poneke biografske podatke iz života sveca našeg doba, pape Wojtyle. Spominjući dob djetinjstva, mladosti, stupanja u svećenički red, ali i papinske službe sv. Ivana Pavla II., biskup Komarica je nastojao istaknuti kako Gospodin bira one, za današnji pojam ”obične” ljude kako bi ih kroz njihovo služenje Crkvi i bližnjima učinio svetima te je tako i nama prisutnima ukazao da smo kroz svoj život svi jednako pozvani na svetost.
Nakon završetka programa ovogodišnje obljetnice, nekolicina župljana se uputila prema obližnjem groblju kako bi posjetila grob pokojnog bihaćkog župnika fra Jure Šalića, a potom smo se odazvali pozivu sestara Klanjateljica Krvi Kristove na druženje i okrjepu u njihovu samostanu na Budžaku kojima se ovim putem zahvaljujemo ljubaznom gostoprimstvu.
Oko 19 h, župljane su, nakon još jednog hodočašća, pozdravila zvona sa bihaćke župne crkve, a ovogodišnji susret u Petrićevcu je uz zahvalu za odaziv na poziv još jednom postavio temelje za naredni susret, slavljenje i zahvalu u još svečanijem i brojnijem ozračju.

Kristina Ivaniš

Za više fotografija kliknite ovdje

Ostavite komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.