„Mir vama!“ – susret s Papom Franjom, Sarajevo, 6. lipnja 2015.

„Mir vama!“ – susret s Papom Franjom, Sarajevo, 6. lipnja 2015.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

U ranim jutarnjim satima, 6. lipnja, skupina vjernika iz naše župe, zajedno sa župnim vikarom fra Mariem Katušićem i s. Mirjanom Juranović, se uputila putem Sarajeva kako bi zajedno sa mnogobrojnim vjernicima dočekali Sv. Oca Papu u njegovom prvom pohodom BiH. Nakon šestosatne vožnje, uz pratnju policijskih službenika, pozdravljamo prve zrake sunca na ulasku u Sarajevo.

Nakon kratkih uputa o dnevnom rasporedu, krećemo putem stadiona Koševo te se pridružujemo slavljeničkom ozračju koje je vladao među okupljenim hodočasnicima. Uz pjesmu i slavljenje pratimo dolazak Pape Franje na sarajevski aerodrom nestrpljivo iščekujući i njegov dolazak na stadion gdje će predvoditi Euharistijsko slavlje.

U 11h, uz poklike „Dobro nam došao Sveti Oče“ pogledima i srcima pratimo Svetoga Oca u njegovom prolasku među okupljenim vjernicima. Došavši s porukom mira, uz riječi „Mir vama!“ započinjemo sveto Misno slavlje. U homiliji se Sveti Otac posebno dotiče gesla susreta, istaknuvši tako važnost Isusove poruke iz Evanđelja po Mateju: „Blago mirotvorcima: oni će se sinovima Božjim zvati.“ Miro-tvorci, upravo je to ono na što nas je Isus pozvao, ne na propovijedanje mira, nego na tvorenje mira, djelovanje koje donosi mir. Kako je istaknuto, tvorci mira i tvorenje mira je od iznimne važnosti za multietničku i multikofesionalnu zemlju u kojoj živimo, zemlju u kojoj su različitosti donijele mnogo zla, ali i zemlju u kojoj ovakvi susreti donose mnogo nade u ponovno zajedništvo i mir.

U poslijepodnevnim satima, nakon susreta Pape s kardinalima i biskupima, u sarajevskoj katedrali Srca Isusova se održao susret s redovnicima i redovnicama gdje je odaslana snažna poruka tvorenja mira kroz iskreno praštanje nakon svjedočanstava dva svećenika i redovnice koji su kroz svoje mučeničko iskustvo spoznali važnost tvorenja mira u suživotu različitosti.

Na ekumenskom i međureligijskom susretu, kojem prisustvuju i naše župljanke Višnja Anušić i Kristina Ivaniš, na suživot različitosti se osvrću i predstavnici islamske, pravoslavne, židovske i katoličke vjerske zajednice zahvaljujući se Svetom Ocu na dolasku u „europski Jeruzalem“ i iskazujući čežnju i potrebu za mnogobrojnim segmentima zajedničkog života i djelovanja kojih se još uvijek trebamo dotaknuti na putu do željenog mira.

Kako je svojstveno Papi Franji, svoju radosnu i opuštenu narav je na najbolji način pokazao prilikom susreta sa mladima na kojemu je nasmijanoj mladosti poručio da oni, kao prva poslijeratna generacija, trebaju biti oni pravi tvorci mira u zemlji koja čezne za mostovima koji vode do međusobnog susreta, a ne zidovima koji nas odijeljuju jedne od drugih. Odgovarajući na pitanja mladih, Papa se dotakao teme bliske mladima. Potakao ih je na korištenje društvenih mreža i medijskih sadržaja na način koji će ih uzdizati u dostojanstvu i duhovnom rastu, a ne spuštati u mračne dubine koje porobljavaju duh i tijelo.

Umorni, ali prepuni radosnih utisaka, u poslijepodnevnim satima smo se uputili putem naše župe i naših domova potaknuti da poruku mira i miro-tvorenje prije svega pronesemo u našim obiteljima u kojima započinje miro-tvorenje naše zemlje.

Za više fotografija kliknite ovdje.

Ostavite komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.