Hodočašće u Mariju Bistricu, 12. listopada 2013.

Hodočašće u Mariju Bistricu, 12. listopada 2013.

IMG_8793Već osmu godinu organizira se hodočašće Hrvata iz Bosne i Hercegovine u nacionalno marijansko svetište Mariju Bistricu. Ove godine bila je to subota – 12. listopada 2013. pod geslom “Sve obnoviti u Kristu”.

Iz naše župe, pod vodstvom s. Ane, jednim autobusom uputili smo se prema svetištu. S nama su bile i S. Maristela i s. Blanka. Svatko od nas nosio je u svom srcu potrebe i nakane da ih stavi u Majčino srce i moli njezin zagovor. Dan je bio tmuran i kišovit, ali srca hodočasnika hrabrila je vjera i nada da će Marija posredovati. I upravo kad smo stigli na odredište počelo se razvedravati te je sunce uskoro obasjalo ovo mjesto i lica hodočasnika. S hodočasničkom pjesmom “Majko Božja Bistrička” – ušli smo  u crkvu i obišli njezin čudotvorni kip. Do početka sv. Mise bilo je prigode za osobnu molitvu, ispovijed, razgledavanje i sl. Sa svih strana slijevale su se kolone naših ljudi iz BiH, Hrvatske, Austrije i drugih mjesta gdje je naš narod raseljen. Mnogi su se prepoznavali, grlili i pozdravljali . Bili su to dirljivi susreti koji su se mogli vidjeti skoro na svakom koraku pa i na samom mjestu predviđenom za sv. misu i do samog početka. Sv. misa u 11 sati slavljena je na vanjskom prostoru iza crkve. Mnoštvo svijeta slilo se u toj prostranoj dolini, išaranoj raznobojnom prirodom i obasjanom toplinom jesenskog sunca. Sv. Misu predvodio je uzoriti kardinal Vinko Puljić uz asistenciju drugih biskupa i većeg broja svećenika, a pjevao je zbor mladih iz Tolise. Popodne smo zajedno obavili Križni put na Kalvariji razmatrajući Božju ljubav po tekstovima koje je čitao biskup msgr. Marko Semren. Tako smo u zajedništvu jedni s drugima i s Marijom, našom zajedničkom nebeskom Majkom, proveli taj prekrasan hodočasnički dan, obnovljeni u vjeri i u zagovor nebeske Majke. Po završetku Križnog puta žurili smo prema autobusu i tek što smo stigli započela je ponovno padati kiša. Zajedno smo slavili Gospodina i Majku Mariju za vidljivo udijeljenu milost kao i za sve druge milosti kojima je obdarila nas i duše za koje smo molili.

I ovog puta u dolasku i odlasku nije nedostajalo molitve i pjesme , te lijepe suradnje s našim vozačima Remzom i Šemsom kojima smo od srca zahvalili i čestitali predstojeći blagdan Bajrama.

Hodočasnica V. Marija S.

Za više fotografija kliknite ovdje

Ostavite komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.