NOĆ OTVORENIH CRKVI – HOLYWIN

NOĆ OTVORENIH CRKVI – HOLYWIN

SVETOST POBJEĐUJE!

Holywin je molitveno bdijenje uoči blagdana Svih Svetih koje je prvi put održano 2010. godine u Hrvatskoj u organizaciji Europske katoličke inicijative: „Kristov stol“. Cilj Holywin-a je obnoviti običaj okupljanja na molitvu i bdijenje uoči velikih svetkovina. Holywinom se želi mlade pozvati na radosno zajedništvo i molitvu, i kroz duhovni program pokazati im da su oni pozvani na svetost. Sveci su također bili obični ljudi, ponekad slabi i grešni ali strpljivi, ponizni i ustrajni u ljubavi i svjedočenju vjere.

Ovim bdijenjem Crkva se pridružila inicijativi na koju je Vatikan pozvao katolike diljem svijeta – bojkotu Noći vještica, Halloweenu, koji je zadnjih nekoliko godina kao uvozni marketinški blagdan iz Amerike preplavio škole, vrtiće i kafiće. Noć vještica okarakterizirana je kao opasni antikršćanski praznik, proslava straha i smrti. Dubljenje bundeva, maskiranje i razne vrste zabava u ovoj noći vidljiv su znak da se Halloween sve više širi i u našim krajevima.

Povjerenstvo za mlade Zagrebačke nadbiskupije za Noć otvorenih crkava uoči Svih Svetih osmislilo je naziv Holywin (svetost pobjeđuje). To je poziv svim kršćanima, osobito mladima, da te noći budu posvećeni onome što je njihovo, a to je bdijenje u zajedništvu sa svetima.

Prijedlog programa molitvenog bdijenja za pojedine župe za noć otvorenih crkvi:

(Ovaj prijedlog programa objavljen je 23. listopada 2012. godine na službenoj stranici Franjevačke provincije Bosne Srebrene)

  • večernja sveta misa
  • program i molitve za djecu i obitelji – recitacije, igrokazi, pjesme…
  • molitva Prve večernje Svih Svetih iz Časoslova
  • koncert župnog zbora
  • ispit savjesti uz mogućnost ispovijedi tijekom čitavog programa
  • euharistijsko klanjanje
  • molitve za zagovor svetaca ili litanije svih svetih
  • film o svecu zaštitniku župe ili kojem drugom svecu
  • molitva za duhovna zvanja
  • rekreativno druženje nakon programa

Prošle godine je po prvi put Noć otvorenih crkvi uspješno organizirana i u našoj provinciji, u župama Sivša i Podmilačje. Bdijenje su u obe župe animirali framaši. Ovaj projekt je prezentiran i na susretu duhovnih asistenata Frame i OFS-a održanog u 16.10.2013. u Kreševu.

Osmislimo program za svoju župu, otvorimo crkve za molitvu i klanjanje, vratimo puninu kršćanskog smisla noći uoči Svih Svetih!

preuzeto s: www.frama-ofs.com

Ostavite komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.