U Bihaću obilježeno 80 godina od rušenja nekadašnje župne crkve

U Bihaću obilježeno 80 godina od rušenja nekadašnje župne crkve
U subotu, 10. kolovoza obilježili smo 80 godina od rušenja nekadašnje župne crkve svetog Ante Padovanskog u Bihaću, prisjetili se mnogih župljana stradalih u Drugom svjetskom i Domovinskom ratu, te predstavili projekt obnove i revitalizacije Zvonika i platoa nekadašnje crkve.
Program smo započeli posjetom gradonačelniku Bihaća g. Elvedinu Sediću, koji je dočekao Apostolskog nuncija mons. Francesca Assisi Chullikatta i biskupa banjalučkog mons. Željka Majića u gradskoj upravi. U otvorenom razgovoru dotaknuli smo se trenutne situacije u gradu Bihaću gdje je posebno istaknut dobar odnos stanovnika pripadnika različitih vjerskih zajednica i naroda. Zatim smo razgovarali o projektu obnove Zvonika i platoa nekadašnje crkve. Gradonačelnik je istaknuo važnost projekta ne samo za katoličku zajednicu, nego i za sve građane Bihaća, jer cijeli prostor nije samo religijska nego i kulturna baština svih Bišćana. Nuncij je zahvalio gradonačelniku Sediću na gostoprimstvu i naglasio da Katolička crkva čvrsto stoji u opredjeljenju za što kvalitetniju suradnju i dijalog, kako s predstavnicima religijskih zajednica, tako i s predstavnicima drugih društvenih struktura u općem dobru i promicanju bratstva među ljudima. U tom kontekstu govorio je o važnosti projekta koji je župa sv. Ante u Bihaću inicirala, jer će budući prostor biti sjedište i molitvenih, ali i drugih kulturnih sadržaja. Mons. Željko Majić, biskup banjalučki, također je zahvalio gradonačelniku na primanju u upravi Grada, te izrazio svoju želju da će projekt obnove Zvonika i platoa što prije otpočeti, što uvelike ovisi o financijama, a tu očekuje i pomoć grada Bihaća.
Nakon sastanka u gradskoj upravi u 10 sati počelo je okupljanje vjernika u dvorištu župne crkve u Bihaću, a u 10 i 30 sati započela je procesija s kipom svetog Ante Padovanskog do platoa crkve, gdje se u 11 sati slavila sveta misa. U procesiji su sudjelovali brojni vjernici naše župe, a posebno je lijepo bilo vidjeti mnoge u narodnim nošnjama. Kip su nosili vjernici iz različitih mjesta naše župe i na taj simbolički način učinili prisutnima sve dijelove bihaćke župe.
U uvodnome govoru na početku mise, uz riječi pozdrava i dobrodošlice biskupima, ali i drugim gostima, među kojima su bili fra Domagoj Šimić, gvardijan samostana Presvetog Trojstva na Petrićevcu, fra Ivo Orlovac, član Uprave franjevačke provincije Bosne Srebrene, fra Ilija Alandžak, gvardijan samostana sv. Ante u Beogradu, fra Zdenko Frljić, meštar novaka, vlč. Davor Klečina, župnik u Drvaru, vlč. Marko Crnjak, župnik u Zavalju i ravnatelj KŠC-a Bihać, p. Stanko Perica, ravnatelj Isusovačke službe za izbjeglice, fra Rafael Ivankić, domaći sin župe Bihać i fra Ivan Lovrić, župni vikar u Bihaću, istaknuto je da svjedočimo slavlju svete mise na najljepšem mjestu u gradu Bihaću, mjestu koje je simbol grada, ali i mjestu koje je poput mnogih sakralnih građevina u našoj zemlji doživjelo svoju tužnu sudbinu. Od crkve je, iz vihora Drugog svjetskog rata, ostao samo Zvonik. Neki drugi sakralni objekti poput pravoslavne crkve, židovske sinagoge, bihaćke medrese, koji su bili tik uz ovu crkvu, nažalost su do temelja srušeni. Njihovim rušenje i uništavanjem rušili su se, ne samo sakralni objekti, nego i vezivno tkivo ljudi koji ovdje žive. Zato dok smo stajali na temeljima crkve, molili smo Gospodina da više nikad ne bude rata, tog strašnog zla, koje ruši sve pred sobom i koje u sekundi razara sve ono što se godinama mukotrpno stvaralo. Zla koje, na koncu, ubija tolike ljude. Kao katolici, na poseban način sjetili smo se svih ubijenih i nestalnih naših župljana. Prema podacima, 758 naših župljana stradalo je, bilo kao civili ili u različitim vojnim formacijama u Drugom svjetskom ratu i neposredno nakon njega. Koliko je još drugih naših sugrađana drugih vjeroispovijesti nastradalo, samo dragi Bog zna. Zbog njih, ali i žrtava ovoga zadnjeg, Domovinskog rata, nikada ne prestajmo govoriti i tvoriti mir, nikad ne prestajmo paziti jedni druge, nikad ne prestajmo graditi dobre odnose, nikad ne prihvaćajmo logiku sukoba, mržnje i rata.
Misno slavlje započeo je mons. Francesco Assis Chullikatt, Apostolski nuncij. U svojoj propovijedi govoreći o crkvi istaknuo je: „Iako ruševni ostaci naše crkve svetog Ante, gdje danas slavimo misu, izgledaju tužno, u vrijeme građenja ova crkva je bila pravo umjetničko djelo puno ljepote i sjaja. To razdoblje i dalje budi nostalgiju u svima nama. Sada je, kao što vidimo, ostao samo zvonik s križem na vrhu, koji je simbol čuda koje nas potiče da se nikada ne predamo pred teškoćama života. Zvonik nam, također, donosi nadu i obećanje za bolju budućnost, jer, kako nas Isus tješi, smrt, grob, zlo, neće imati posljednju riječ [usp. 1 Kor 15, 55].
Osim toga, dok ostaci crkve snažno i duboko simboliziraju Kristovo tijelo raspeto na križu, zvonik ističe sliku uskrslog Krista, slavnog i živog među nama [Mt 28,20b]. Krista koji tješi i podržava našu nadu [usp. 1 Kor 15] u bolju budućnost. Uz to, zvonik čini ljepšim ovaj povijesni grad i dragocjeni je dio njegove duhovne baštine i kulturnog naslijeđa koje treba očuvati, zaštititi i prenijeti budućim generacijama.
Upravo iz tog razloga, za nas Isusove učenike, izuzetno je važno obnoviti ovaj zvonik i vratiti mu njegov izvorni sjaj i slavu te istovremeno učiniti ovo mjesto prostorom za buduće, kako molitvene, tako i kulturne sadržaje. Raduje nas, također, i ispunjava ponosom, činjenica da će ovaj prostor postati mjesto dijaloga, dostupno i otvoreno za sve ljude, bez obzira na njihovu vjeru i naciju. To je hvalevrijedan poduhvat i doprinos ove župe izgradnji prijateljske i bratske suradnje za opće dobro svih građana grada Bihaća, i u potpunom je skladu s željama pape Franje, koji neprestano potiče svaku inicijativu u korist promicanja ljudskog bratstva i mira u svijetu.“
Nakon misnog slavlja, završna točka obljetnice bila je prezentacija projekta obnove Zvonika i platoa crkve. Predstavljen je projekt arhitektonskog ureda Bosnaing iz Sarajeva i arhitekta g. Jusufa Žilića. Ideja projekta je da se Zvoniku vrati izvorni vanjski izgled, vrate zvona, a da se unutarnjim stepeništem dođe do prostora za vidikovac, dok bi se na platou crkve stakleno-čeličnom konstrukcijom stvorio prostor prikladan da postane zanimljiva gradska oaza s dijaloški otvorenim prostorom za kulturne sadržaje, književne promocije, glazbene večeri, meditativno-molitvene skupove i druge prigodne sadržaje. Po prezentiranju projekta, vjernicima ali i drugim građanima Bihaća obratili su se fra Ivan Tučić, g. Elvedin Sedić, gradonačelnik, fra Ivo Orlovac u ime provincijala Bosne Srebrene fra Zdravka Dadića i mons. Željko Majić, biskup banjalučki. Svi su se pozitivno izrazili o projektu i obećali podršku u daljnjim koracima. Na koncu, u znak zahvalnosti na dolasku u Bihać i slavlju svete mise, uručena je Apostolskom nunciju umjetnička slika akademskog slikara Mirsada Bašića, na kojoj su istaknuti simboli grada Bihaća, poput Zvonika crkve, džamije Fethije i rijeke Une. Na kraju cjelokupnog programa svi okupljeni zadržali su se u prostoru nekadašnje crkve uz osvježenje i razgovor.
Nadamo se da će obilježavanje ove značajne obljetnice potaknuti mnoge dobronamjerne ljude kako bi najljepši prostor grada Bihaća postao mjesto za susrete i međusobno duhovno i kulturno obogaćivanje.