Međureligijski susret

Međureligijski susret

Nakon prvog susreta MRV-a u ožujku u Žepču, drugi susret je održan u Bihaću, pa su tako Bišćani 4 dana, u periodu od 19-22.10.2014, bili domaćini MRV-a.

Naši gosti iz Trebinja, Tuzle, Žepča stigli su 19. 10. u večernjim satima,pa smo tako svoje druženje s njima započeli narednog dana u jutarnjim satima u hotelu Emporium.

Oko devet sati ujutro započelo je svečano otvaranje susreta uz prigodne riječi predstavnika bihaćkog muftijstva, predstavnika eparhije bihaćko-petrovačke, te predstavnikom banjalučke biskupije izaslanikom mons. dr. Franje Komarice, don Slavom Grgićem.

Nakon toga, stručna savjetnica MRV-a Božana Ivelić-Katava, zamolila je da se predstave realizirani projekti po lokalnim zajednicama u prethodnom periodu. Na temelju izlaganja , zaključak je bio da su sve zajednice bile jako humane te su najviše pomagale ugroženim područjima pogođenim poplavama.

Zatim je uslijedilo planiranje aktivnosti po lokalnim zajednicama za naredni period. Svi su marljivo planirali i bili su puni ideja, pa tako lokalna zajednica MRV-a iz Bihaća u narednom periodu planira razmjenu nastavnika u srednjim školama na satu vjeronauka .

Nakon uspješnog planiranja, grupa odraslih svoje su druženje nastavili uz ručak u hotelu Emporium, za razliku od mladih koji su svoje druženje nastavili u hotelu Park uz kreativne radionice na temu predrasude. Radionice i predavanja su trajala do nekih poslijepodnevnih sati, kada smo se svi zajedno uputili u razgledavanje vjerskih objekata u Bihaću.

Prvo smo posjetili našu katoličku crkvu Sv. Ante Padovanskog, te smo se uputili u džamiju koja se nalazi u Bihaćkoj aleji, zatim na hebrejsko groblje koje se nalazi na novoj četvrti, te smo za karaj posjetili pravoslavnu crkvu Sv. Trojice.

Naši gosti su bili ugodno iznenađeni vjerskim objektima, jer kako oni kažu, mnogo se razlikuj od svih koje su do sada posjetili , jednostavno su specifični. Prvi dan našeg druženja završava večerom u hotelu Park.

Narednog dana grupa mladih nastavlja svoju radionicu na temu predrasude, dok je grupa odraslih  nastavila svoju temu, koja je bila organizacija sve četiri religije u Bosni i Hercegovini.

U podne je uslijedio ručak, te zajednički odlazak u NP Plitvička jezera , gdje smo se zadržali do večernjih sati, te smo kao pravi domaćini nakon večere svoje goste izveli u šetnju gradom i pokazali im naš predivni grad.

Njihovi utisci na naš grad su jako pozitivni i jako im je drago da se ovaj susret mogao održati upravo u Bihaću.

Ovo je bilo jedno jako lijepo iskustvo i iskreno se radujemo ponovnom susretu u Trebinju 9. prosinca.

Ana Šimić

Ostavite komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.