“Na slobodu pozvani” – SHKM, Dubrovnik 2014.

“Na slobodu pozvani” – SHKM, Dubrovnik 2014.

SHKM, Dubrovnik 2014“O lijepa, o draga, o slatka slobodo, dar u kom sva blaga višnji nam Bog je d’o” – riječi su to dubrovačkog baroknog pjesnika, Ivana Gundulića, koje svojom porukom i mjestom nastanka mogu poslužiti kao simbolika onoga što se 26. i 27. travnja događalo u rodnom gradu spomenutog pjesnika. Pod geslom „Na slobodu pozvani“, najjužnija hrvatska biskupija, biskupija Dubrovačka, je kao domaćin osmog Susreta hrvatske katoličke mladeži otvorila ne samo svoje zidine, nego i dubrovačka srca te na slobodu pozvala 35. 000 mladih koji su se spremno odazvali zovu slobode u Isusu Kristu te pristigli iz raznih dijelova Hrvatske, BiH i ostatka svijeta.
Ovom osloboditeljskom zovu su se odazvali i mladi župe Bihać koji su, u većinskom sastavu Frame Bihać, uz vodstvo župnog vikara, fra Tomislava Svetinovića, i sestre Ane Iveljić, 25. travnja u 23h krenuli putem Dubrovnika i putem slobode. Nakon cjelovečernje vožnje, iako nas je neumsko nebo u ranim jutarnjim satima pozdravilo kapljicama kiše, znatiželjna srca i nasmijana lica naše župne omladine započela su osloboditeljsku avanturu ovogodišnjeg Susreta sa upoznavanjem vodiča naše župe, Stjepana Marinovića, koji nas je među mnogobrojnom omladinom dočekao na ulasku u Dubrovnik. ”Naoružani” bojama ovogodišnjeg susreta, ali prije svega nadom i radosnim srcima, uz uputsva i informacije o rasporedu i događanjima Susreta, naši su koraci 26. travnja, u 10h, pozdravili mokre dubrovačke ulice. Šarena i vesela rijeka omladine se slijevala putem stare jezgre grada gdje su zvuci  duhovne glazbe, prateći ritam kišnih kapljica, pozdravili katoličku omladinu koja je na dubrovačkom Stradunu pokazala kako ovogodišnji grad domaćin neće biti okupan kišom nego mladošću, veseljem, pjesmom i šarenim bojama Susreta.
“Prije dvije godine preuzeli smo križ u Sisku. Ali pokazalo se da taj križ nije križ nego blagoslov. A taj naš blagoslov ste zapravo vi, naši mladi – dobro došli! Pozdravljamo vas u zidinama starog Dubrovnika, a kad se vratite kući, pričajte svima o slobodi u Isusu Kristu” – rekao je dubrovački biskup Mate Uzinić koji je na Stradunu svečano otvorio ovogodišnji Susret hrvatske katoličke mladeži. Nakon otvorenja susreta, okupljena omladina je imala priliku prisustvovati raznolikom duhovno-zabavnom pretprogramu SHKM-a koji se održavao na 17 lokacija u staroj jezgri grada. Iznošenjem križa SHKM-a iz Katedrale, u 14h je formirana povorka u kojoj se zavijorila i zastava Frame Bihać, te se rijeka mladih polako počela slijevati iz stare jezgre grada prema dubrovačkom naselju Gruž gdje je u 17h započela Sv. Misa – centralno slavlje Susreta.
Uz koncelebraciju svećenika iz različitih dijelova Hrvatske i BiH, kao i našeg župnog vikara, fra Tomislava Svetinovića, biskup Uzinić je predvodio misno slavlje, prigodno se obrativši okupljenoj omladini koja je bez obzira na umor i kišu na dubrovačkom Gružu slavila Gospodinovu osloboditeljsku moć. Biskup Uzinić je pritom napomenuo kako i te kišne kapi trebamo shvatiti kao blagoslov s neba te da podnijevši svu žrtvu toga dana kao i ostale žrtve u životu svoja mlada bića sve više otvaramo Kristovoj slobodi na koju nas je sve pozvao. U homiliji je također napomenuto kako bismo prvenstveno trebali svrnuti pogled na sebe i svoju unutrašnjost te jedino popravljajući ono kvarno u nama i oslobađajući se okova naših slabosti i mana možemo poslužiti kao živo svjedočanstvo i poziv na obraćenje ljudima oko sebe.
Po završetku misnog slavlja, najavljeno je kako će se idući SHKM održati 2017. godine u Vukovaru što je okupljena omladina primila sa oduševljenjem te pljeskom i pjesmom potvrdila svoj dolazak.
Nakon misnog slavlja, oko 600 autobusa pristiglih gostiju, ispunjenih pjesmom i smijehom se uputilo prema mnogobrojnim župama grada Dubrovnika i okolice gdje su se već napola sklopljene oči omladine susrele sa srdačnim domaćinima koji su otvorili vrata svojih domova kako bi nam pružili topao krevet, objed, ali ponajviše toplinu svojih srca. Predvođena svojim vodičem, omladina župe Bihać je krenula putem mjesta Pridvorje koje je smješteno u centralnom dijelu općine Konavle gdje su nas dočekali srdačni domaćini te nas, po prethodno dogovorenom rasporedu, ugostili u svojim kućama.
Nedjeljno misno slavlje je održano u župi Pridvorje gdje su mladi naše župe, zajedno sa župom Đulovac i župom sv. Blaža iz Zagreba prisutnim domaćinima predstavili povijest i znamenitosti svojih župa te nakon sv. Mise domaćoj župi iskazali zahvalnost kako riječima, tako i prigodnim darovima. Ovom prigodom, u ime Frame Bihać, predsjednica Frame, Ana Šimić, je domaćinima poklonila drvorez sa motivima grada Bihaća te domaću rakiju šljivovicu u flaši na kojoj su također prikazane neke od ljepota našeg grada. Potom su svi gosti bili pozvani na prigodno upoznavanje sa tradicijom konavoskog kraja kroz ljepote pjesme, plesa i narodnih nošnji kojima su se predstavile tri generacije KUD-a „Stjepan Radić“ iz Pridvorja.
Nakon ručka u domaćinskim kućama, mladi naše župe, obogaćeni novim poznanstvima, znanjima i iskustvom, u Kristovoj slobodi su se u poslijepodnevnim satima oprostili sa svojim domaćinima i uputili putem Bihaća, koji ih je u ponoć obgrlio toplim zagrljajem doma.
Obnovljeni letom slobode, kao dio Kristova jata, ovogodišnji Susret hrvatske katoličke omladine je iznova usmjerio i potaknuo okupljenu mladež na življenje i širenje slobode u Kristu čija nas pastirska ruka jedina može dovesti do sigurne luke i razviti naša jedra i kroz oluje.

Kristina Ivaniš

Za više fotografija kliknite ovdje

Za pogledati video kliknite ovdje

Ostavite komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.