Pedeseta obljetnica svećeništa fra Rafaela Ivankića

Pedeseta obljetnica svećeništa fra Rafaela Ivankića

14163813_1396063170407969_124373791_o“Hajdete za mnom i učinit ću vas ribarima ljudi!” (Mk 1, 17) – rekao je Isus svojim učenicima pozvavši ih na put služenja i potpunog predanja u žetvi duša za Njegovo Kraljevstvo. Tom pozivu, prije pedeset godina, odazvao se i fra Rafael Ivankić, franjevac Bosne Srebrene, porijeklom iz bihaćkog naselja Kralje.

Rekavši kako današnja župna crkva nije ni postojala u vrijeme kada je prvi put raširio svoje mladomisničke ruke na blagoslov župljana, fra Rafael Ivankić, uz koncelebraciju župnika fra Bone Tomića, pred mnogobrojnim župljanima je slavio misu povodom svojega zlatomisništva.

Svjestan kako život predan Kristu znači vječito naviještanje Evanđelja, fra Rafael Ivankić za homiliju proslave svoga zlatomisništva tek kratko upućuje župnika fra Bonu Tomića: „Propovijedaj o Evanđelju!“ Kroz propovijed je, stoga, istaknuta važnost poniznosti na koju Krist uvijek iznova poziva riječima: „[…] svaki koji se uzvisuje, bit će ponižen, a koji se ponizuje, bit će uzvišen“ (Lk 18, 14).

Kroz simboliku Evanđelja, zlatomisnik je izrazio želju da svi prisutni u nastavku njegovog slavlju zauzmu prvo mjesto te ih tako pozvao na druženje i čašicu razgovora u župnom dvorištu na što su se svi prisutni rado odazvali.

Svečanosti misnog slavlja povodom 50. obljetnice zlatomisništva fra Rafaela Ivankića su doprinjeli i članovi župnog zbora pod vodstvom s. Blanke Šturm.

Autor: Kristina Ivaniš