Proslava obreda preminuća sv. Franje Asiškog u našoj župi

Proslava obreda preminuća sv. Franje Asiškog u našoj župi

Obred preminuća sv. FranjeDana 3. listopada 1226. godine, u umbrijskoj dolini, u Porcijunkuli, umirao je čovjek koji je svojim životom ostavio neizbrisiv trag u povijesti kršćanstva. Bio je to Franjo Asiški, svetac koji je svojim primjerom pokazao ne samo svojim bližnjima, nego i nama danas, da se ljubljenjem svakog Božjeg stvorenja stječe prava punina života i korača putem koji nam je Krist pokazao. Nesebičnim slavljenjem svih stvorova Gospodnjih, pa čak i smrti, koju je sv. Franjo nazivao sestricom, ovaj svetac se posve suobličio Kristu Gospodinu i pokazao da se nakon Isusove smrti na križu može umirati na posve nov način. Zbog čudesnog načina Franjine smrti, Crkva je dozvolila da se taj događaj slavi na svečan način, ka o što se čini na Veliki Petak za Kristovo preminuće

I u našoj župnoj crkvi sv. Ante Padovanskog svečano je proslavljen obred preminuća sv. Franje. Prije početka obreda prisutni vjernici su molili krunicu i litanije sv. Franje kao dio Listopadske pobožnosti. Nakon završene pobožnosti fra Tomislav i fra Anto su se zajedno s framašima uputili u procesiji do oltara gdje su odložene upaljene svijeće ispred slike sv. Franje. U slavlju obreda sudjelovali su i framaši naše župe s prigodnim čitanjima i pjevanjem. Obred preminuća sa svetom misom predvodio je župni vikar fra Tomislav uz koncelebraciju župnika fra Ante. Nakon završenog obreda nastavilo se sa svetom misom. Ovim putem se želim zahvaliti sudionicama koje su doprinijele da ovaj obred bude što svečaniji i dostojanstveniji. Hvala s. Atanaziji koja je lijepo ukrasila prostor ispred oltara, zatim s. Blanki koja je pomogla u sviranju i pjevanju misnog slavlja zajedno sa članovima župnog zbora. I na kraju se želim zahvaliti svim djevojama koje su sudjelovale u čitanju tekstova i molitvi vjernika: Ana Mariji Mihić, Sari Jurić, Kristini Ivaniš, Luciji Šimić, Matei Anušić, Ivani Klepić, Moniki Jurić, Maji Šimić, Ljubici Živković, Ani Pranjić, Ivoni Šimić, Antoniji Jurić, Katarini Jurić i Eni Klepić. Vjernici koji su bili sudionici večerašnjeg događaja mogli su jednim dijelom osjetiti i doživjeti atmosferu onoga što se dogodilo prije točno 787 godina.

Zaodjenuti primjerom sv. Franje Asiškog, posvijestimo si da smrt itekako ovisi o načinu života, te se uz iskreno ljubljenje svakog Božjeg stvorenja tijekom našeg života, baš kako je to i Franjo radio, pripremimo za vječni zagrljaj našeg Gospodina.

Autor

Za više fotografija kliknite ovdje

Ostavite komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.