Krizma u Bihaću

Krizma u Bihaću

„Evo veliki svećenik, koji se u svoje dane svidio Bogu.“ – zapjevao je crkveni zbor župe sv. Antuna Padovanskog u Bihaću prilikom ulaska procesije na čelu sa biskupom Franjom Komaricom u župnu crkvu koja je i svojim uređenjem odisala svečanošću i iščekivanjem Gosta koji se tog dana iznova izlio na trideset šestero okupljenih krizmanika i krizmanica.

Kako su prije svečanog misnog slavlja i sami krizmanici napomenuli kroz razgovor s biskupom Komaricom, taj datum, 22. svibnja, će ostati urezan u kaledanaru njihovih srca kao dan kad su obnovili i potvrdili posjedovanje Duha Tješitelja i Branitelja kojeg su kao krštenici primili uz svjedočanstvo svojih roditelja, kumova i kuma. Nakon obnove znanja o nauku i povijesti Crkve te značenju sakramenata, obučeni u tradicionalne madžarske i kaurske nošnje, krizmanici i krizmanice su kao punoljetni članovi Crkve „učvrstili“ svoju pripadnost Crkvi i vodstvu Duha koji je na ‘krilima’ iznova donio sedam darova.

Biskup Komarica je kroz homiliju napomenuo kako je uz znanje koju su krizmanice i  krizmanici tog dana pokazali znatno bitnija vjera koju u svojim srcima nose u svijet i međuljudske odnose. Kako je napomenuto, upravo je ta vjera dar kojeg ne trebamo skrivati u susretu sa različitostima, nego ju autentično svjedočiti kako riječima, tako i djelima nadahnutima djelovanjem Onog Duha ‘potvrđenog’ u životima krizmanika i krizmanica kroz sakramenat sv. Potvrde.

Sveto misno slavlje je predvođeno biskupom Franjom Komaricom, u koncelebraciji sa fra Antom Zrakićem, župnikom; fra Mariom Katušićem, župnim vikarom; don Slavom Grgićem, ravnateljem KŠC-a; vlč. Jerkom Klinc, umirovljenim svećenikom i don Anđelom Batulicom, a svečanosti tog sakramenta su doprinijeli i članovi župnog zbora uz predvođenje s. Blanka Šturm.

Fotografija

Kristina Ivaniš