Održana VI. škola animatora u Visokom pod geslom “MOLI I PIŠI”

Održana VI. škola animatora u Visokom pod geslom “MOLI I PIŠI”

VI. škola animatora u VisokomU Franjevačkom konviktu u Visokom održala se VI. škola animatora u periodu od 15.-17.11.2013 pod nazivom: “Moli i piši”. U školi je sudjelovalo oko 50-ak framaša iz cijele Bosne Srebrene, a sama škola je bila organizirana u dvije skupine: novinarsku i liturgijsku. Po prvi put su i naši framaši iz Bihaća imali priliku sudjelovati u ovakvom vidu zabave, učenja i molitve.

Program je započeo misnim slavljem, koje je predvodio fra Danijel Rajić, područni duhovni asistent, na kojem bihaćki framaši nisu uspjeli prisustvovati zbog vremenskih neprilika koje su otežale putovanje. Nakon svete mise i večere uslijedilo je prvo predavanje na kojem su bili prisutni svi animatori zajedno, tema predavanja bila je „Animator“, tijekom kojeg smo mogli saznati tko su zapravo animatori i koji su njihovi zadaci.
Saznali smo da animator predstavlja osobu koja je uvijek tu za drugoga i da je njegov osnovni zadatak zapravo oživljavati one koji su duhom klonuli, poticati one koji su sputani, davati hrabrost onima koji su malodušni.
Poslije prvog predavanja organizirana je vesela večer tijekom koje smo se svi međusobno bolje upoznamo i podijelili pojedina iskustva iz naše frame. Naziv “vesela večer” je u potpunosti bio opravdan jer je uistinu cijelo vrijeme vladala izuzetno dobra i vesela atmosfera.
Po završetku vesele večeri uputili smo se svi zajedno u kapelicu u kojoj smo imali večernju molitvu, tj. klanjanje.
Pojedini su vrlo emotivno doživjeli klanjanje jer ih je molitva duboko dirnula.
Subotnje jutro započelo je zajedničkom molitvom poslije koje je uslijedio doručak. Nešto kasnije uputili smo se na drugo predavanje, ali ovaj put u dvije određene skupine. Prva skupina je nosila naziv “Novinarska skupina” te se bavila framaškom administracijom i osnovama pisanja vijesti, dok je druga skupina, odnosno “Liturgijska skupina” bila precizirana za misijsko poslanje, liturgijsko pjevanje i pisanje meditativnih tekstova, svako predavanje bilo je popraćeno i važnim praktičnim dijelom. Novinarska skupina se odvažila u pisanju vijesti za portal frame Bosne Srebrene, dok je liturgijska skupina osmišljavala i pripremala za večernju svetu misu molitvu vjernika, prinos darova i sve ostalo što je bilo potrebno za dostojanstveno slavljenje svete mise. Pod svetom misom također su i svirali i pjevali zajedno sa svim framašima te samim tim uveličali ovaj događaj.
Večernji program je bio izuzetno zanimljiv i mladenački pripremljen, pjevali smo, plesali, i igrali raznolike igre.
Nešto prije ponoći uslijedilo je ponovno klanjanje u kapelici, koje niti jednog čovjeka pa čak i onoga najtvrđeg srca ne bi ostavilo ravnodušnim, to je pak nešto izuzetno što se riječima ne može opisati niti dočarati, razumljivo je samo onome tko takvo nešto doživi.
Nedjeljno jutro proveli smo kao i prethodno uz molitvu i jutarnje druženje uz doručak, zatim smo prisustvovali i posljednjem predavanju koje je posebno uveličao onaj vid praktičnog dijela.
Oko 11 sati ponovno smo se svi ujedinili gdje je svako od nas pojedinačno zaprimio anketu i još jedan prazan list na kojem smo morali riječima opisati kako smo doživjeli ovu školu animatora, naše osobno mišljenje, naše sugestije, primjedbe i naglasiti ono što nas je posebno oduševilo i na osnovu čega ćemo se vjerojatno pojaviti i slijedeće godine.
U 12:00 sati održana je sveta misa koju je predvodio fra Danijel Rajić, nakon svete mise u crkvi je održana dodjela diploma svakom framašu-animatoru pojedinačno. Svi zajedno smo se fotografirali u crkvi i ispred franjevačkog konvikta sa dodjeljenim diplomama tako da se druženje na našu sveopću žalost nakon ručka i privelo kraju.

Sve ono što smo kroz ovu školu naučili i sva ona iskustva koja smo ovdje doživjeli povjerena su nam kako bismo u našim framama još bolje uspjevali, pa samim tim srce naše frame Bihać kuca za još mnogo ovakvih susreta na koja ćemo se bez razmišljanja pridružiti.

Ana Šimić, predsjednica

Za više fotografija kliknite ovdje

Ostavite komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.