Zvuk bihaćkih zvona

Zvuk bihaćkih zvona

Elektrifikacija zvonaUkoliko smo nekoliko proteklih dana uspjeli pronaći miran trenutak kada su kazaljke na satu otkucale puni ili četvrt sata, zasigurno smo bili svjedoci zvonjave novoosposobljenih zvona koja će nas u svojemu ”troglasju” svakodnevno nastaviti pozdravljati sa zvonika župne crkve Sv. Ante Padovanskog. Nakon donacije općine Bihać i općinskog načelnika u vrijednosti 7,000 KM, elektrificirana su sva tri zvona župne crkve koja s prvim udarcem bata u 7 sati ujutro pozdravljaju kako župljane tako i novi dan Gospodnji oglašavajući se ne samo u punom satu, nego i u četvrtini sata sve do 20h kada zajedno sa župljanima započinju svoj zasluženi odmor i počinak do osvita novog dana.
Iako stariji župljani, ali i ostatak građana Bihaća, ističu praktičnu vrijednost crkvenih zvona u doba kada posjedovanje satova i uređaja koji pokazuju vrijeme nije bilo toliko rasprostranjeno, zvuk zvona sa crkvenog tornja je danas češće prepoznatljiv po svojoj simboličnoj vrijednosti. I dok ”umirovljeni” crkveni toranj na platou negdašnje crkve Sv. Ante Padovanskog danas stoji kao prepoznatljiv simbol ne samo bogate povijesti katoličke populacije u Bihaću, nego i grada općenito, njegov mlađi nasljednik, oplemenjen obnovljenim troglasjem, i dalje svjedoči postojanje i djelovanje katoličke populacije grada na Uni.
Uz spomenutu praktičnu i simboličnu vrijednost zvuka crkvenih zvona, vjernici bi trebali biti upoznati i sa temeljnim značenjem onoga što tonovi crkvenih zvona slave i na što iznova svojom zvonjavom podsjećaju. Ako smo se ikada zapitali zašto se molitva „Anđeo Gospodnji navijestio Mariji“ moli uz pratnju zvona ili obratno, dobit ćemo odgovor na pitanje temeljne simbolike postojanja i zvonjave crkvenih zvona. Njihovo oglašavanje u jutarnjim, podnevnim i večernjim satima podsjeća upravo na postojanje Božje ljubavi koja se očitovala kroz utjelovljenje Njegovog Sina koje se dogodilo po anđeovu navještenju Blaženoj Djevici Mariji. Iz ovog razloga, Crkva i danas kroz zvuk zvona sa svojega tornja simbolički podsjeća na „Riječ koja je Tijelom postala i nastanila se među nama“. Pozivajući na moljenje upravo ove molitve i razmatranje utjelovljenja, crkvena zvona na početku, sredini i kraju dana u vjernicima osvješćuju temelje njihove vjere i svrhe postojanja. Uz novoupjevane glasove crkvenih zvona naše župe, Riječ će i dalje osvješćivati svoje postojanje i djelovanje kako u vremenskim i prostornim, tako i u duhovnim okvirima katolika grada Bihaća.

Kristina Ivaniš

Za više fotografija kliknite ovdje

Za pogledati video kliknite ovdje

Ostavite komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.