Proslava patrona sv. Ante u Bihaću

Proslava patrona sv. Ante u Bihaću

Proslava sv. AnteNakon 70 dugih godina u Bihaću je ponovno organizirana svečana procesija od župne crkve do stare srušene crkve sv. Ante u središtu grada gdje je bila slavljena i sveta misa. Dane priprave kroz trodnevnicu ujedno s jutarnjom misom na sam dan sv. Ante održao je nedavno pristigli župni vikar fra Tomislav Svetinović. Pučku misu slavio je domaći sin – fra Tomislav Jurić, koji trenutno služi kao župnik u Gvozdu. Večernju misu na platou srušene crkve u centru grada imao je don Davor Klečina, župnik banjolučki. Svečano misno slavlje uveličao je župni zbor na čelu sa s. Blankom Šturm te bihaćki framaši s njihovim duhovnim asistentom fra Robertom Sliškovićem.

 Procesija s kipom sv. Ante krenula je iz dvorišta župne crkve te se ulicama grada uputila do platoa srušene crkve sv. Ante u staroj jezgri grada. Svi građani grada Bihaća imali su priliku vidjeti i diviti se veličanstvenoj povorci koja se s pjesmom i molitvom kretala prema centru grada. Na čelu procesije nalazili su se prvopričesnici obučeni u bijele haljine, koji su iz svojih košara po ulicama grada posipali latice cvijeća. Prema priči starih bišćana, to je podsjećalo na nekadašnje Tijelovske procesije kada se ulicama Bihaća pronosio Presveti oltarski sakrament. Kako kažu svjedoci tih događaja, nakon toga grad bi nekoliko dana mirisao po cvijeću. Tako je bilo i ove godine nakon proslave sv. Ante.

 U svojoj propovijedi don Davor je naglasio kako je čašćenje sv. Ante ovdje u Bihaću nadživjelo mnoga stoljeća, mnoga vremena, mnoge bure i oluje, mnoge ideologije i ratove. Sve je to prošlo, sve je to minulo i propalo, a spomen Sv. Ante Padovanskoga u gradu Bihaću traje i do današnjeg dana. Nakon završetka sv. mise uslijedio je blagoslov djece, mladih i odraslih.

Autor

Za više fotografija kliknite ovdje

Ostavite komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.